این روزها تهران محور اصلی کانونهای خبری جهان است. حضور رئیسجمهور روسیه و ترکیه در تهران و گفتوگو با مقامات عالی رتبه جمهوری اسلامی ایران باعث تمرکز تحلیلگران و ناظران سیاسی بر محورهای مذاکرات بین سه کشور قدرتمند جهان شده است. رجب طیب اردوغان و ولادیمیر پوتین در تهران گفتارهای خلاف یکجانبهگرایی غرب بیان داشتند؛ سخنانی که نمایانگر موج جدید ضدیت با اهداف اعلامی سفر بایدن به غرب آسیا خواهد بود و از سوی دیگر رژیم اشغالگر قدس برخلاف پیشفرضهای ذهنی در منطقه غرب آسیا توان اجماع سازی علیه محور مقاومت را از دست داده است و ظرفیت های فرامنطقه مانند روسیه نه تنها در خط تقابل با محور مقاومت قرار نمیگیرند بلکه حامی جریان مقاومت ایفای نقش خواهند کرد.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار آقای رجب طیب اردوغان رئیسجمهور ترکیه و هیئت همراه با تأکید بر لزوم افزایش همکاری های دو کشور بهویژه همکاری های تجاری، رژیم صهیونیستی را از عوامل اصلی ایجاد اختلاف بین کشورهای اسلامی برشمردند. رهبر معظم انقلاب در ادامه، مسئله تمامیت ارضی سوریه را بسیار مهم برشمردند و با اشاره به برخی نقلقول ها مبنی بر حمله نظامی به شمال سوریه، تأکید کردند: «این کار قطعاً هم به ضرر سوریه هم به ضرر ترکیه و هم به ضرر منطقه است و اقدام سیاسی مورد انتظار از جانب دولت سوریه را نیز محقق نخواهد کرد». ایشان با اشاره به اظهار نفرت رئیسجمهور ترکیه از گروههای تروریستی، بیان داشتند: «با تروریسم حتماً باید معارضه کرد اما حمله نظامی در سوریه به نفع تروریستها خواهد بود البته تروریستها نیز محدود به یک گروه خاص نیستند». رهبر انقلاب اسلامی در پاسخ به درخواست رئیسجمهور ترکیه مبنی بر همکاری ایران برای مبارزه با گروههای تروریستی، گفتند:«ما در مبارزه با تروریسم مطمئناً با شما همکاری میکنیم.» مقام معظم رهبری(مدظله العالی) با تأکید بر اینکه ما امنیت ترکیه و مرزهای آن را امنیت خود میدانیم، خطاب به آقای اردوغان اظهار داشتند: «شما نیز امنیت سوریه را امنیت خود بدانید. مسائل سوریه را باید با مذاکرات حل کرد و ایران، ترکیه، سوریه و روسیه با گفتوگو این مسئله را تمام کنند.»
رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار آقای ولادیمیر پوتین رئیسجمهور روسیه و هیئت همراه با تأکید بر ضرورت عملیاتی شدن تفاهمها و قراردادهای بین دو کشور، هوشیاری در مقابل سیاستهای فریبکارانه غرب را لازم دانستند و خاطرنشان کردند: «همکاریهای بلندمدت ایران و روسیه عمیقاً به نفع هر دو کشور است.» مقام معظم رهبری(مدظله العالی) با تقبیح دخالتهای رژیم صهیونیستی در قضایای منطقه، مواضع اخیر رئیسجمهور روسیه علیه صهیونیستها را تحسینبرانگیز خواندند. ایشان در ادامه تأکید کردند: «جمهوری اسلامی، سیاستها و برنامههایی را که منجر به بسته شدن مرز ایران و ارمنستان شود، هرگز تحمل نخواهد کرد». رهبرمعظم انقلاب همکاریهای بلندمدت ایران و روسیه را جداً و عمیقاً به نفع هر دو کشور خواندند و خطاب به آقای پوتین گفتند: «جنابعالی و رئیسجمهور ما هر دو اهل اقدام و پیگیری هستید، بنابراین همکاریهای دو کشور در این دوره باید به اوج خود برسد». ایشان با تأیید سخنان رئیسجمهور روسیه درباره ضرورت راهاندازی خط آهن رشت- آستارا، این کار را موجب تکمیل خطِ حملونقلِ شمال- جنوب و به نفع هر دو کشور دانستند». مقام معظم رهبری(مدظله العالی) همچنین هوشیاری در مقابل فریبکاری غرب را ضروری خواندند و گفتند: «آمریکاییها هم زورگو هستند و هم حیلهگر، و یکی از عوامل فروپاشی شوروی سابق فریب خوردن در مقابل سیاستهای آمریکا بود، البته روسیه در دوره جنابعالی استقلال خود را حفظ کرده است.»
در پایان اجلاس آستانه در تهران، بیانیه مشترک رؤسای جمهوری اسلامی ایران، فدراسیون روسیه و جمهوری ترکیه، منتشر شد؛ در بخشی از این بیانیه آمده است: «بار دیگر بر عزم خود مبنی بر تداوم همکاریهای جاری به منظور نابودی نهایی تمامی افراد، گروهها، تشکلها و موجودیتهای تروریستی تأکید کردند و بر طبق حقوق بینالملل بشردوستانه، خواستار محافظت از غیرنظامیان و زیرساختهای غیرنظامی شدند. اوضاع منطقه کاهش تنش ادلب را به تفصیل مورد بررسی قرار داده و بر لزوم حفظ آرامش در میدان با اجرای کامل تمامی توافقات مرتبط با ادلب تاکید کردند. از حضور و فعالیتهای گروههای تروریستی که غیرنظامیان داخل و خارج از منطقه کاهش تنش ادلب را تهدید می کند، ابراز نگرانی جدی کردند. توافق نمودند که تلاشهای بیشتری برای اطمینان از عادیسازی پایدار اوضاع در منطقه کاهش تنش ادلب و اطراف آن، از جمله وضعیت انسانی صورت دهند. نگرانی عمیق خود را نسبت به شرایط انسانی در سوریه ابراز نموده و کلیه تحریمهای یکجانبه که مغایر با حقوق بین الملل، حقوق بین الملل بشردوستانه و منشور ملل متحد هستند، از جمله اقدامات تبعیض آمیز از طریق صدور معافیتها برای مناطق خاص که می تواند با کمک به دستورکارهای جدایی طلبانه، موجب تجزیه این کشور گردد را مردود دانستند. در این راستا، از جامعه بین الملل بویژه سازمان ملل متحد و آژانسهای بشردوستانه آن و سایر نهادهای بین المللی دولتی و غیردولتی خواستند به دور از تبعیض، سیاسیکاری و پیششرط، کمکهای خود را با شفافیت بیشتر به تمام سوریه افزایش دهند.»
برخی از ناظران سیاسی- امنیتی معتقد بودند که سفر بایدن به منطقه غرب آسیا موجب تحولات فوری در نظم منطقهای خواهد شد، ولی فرجام ناموفق این سفر، زمزمه اثرگذاری سفر روسای جمهوری ترکیه و روسیه به تهران را ارتقا بخشید. با شرایط فعلی به نظر میرسد شاهد تحولات ذیل در منطقه غرب آسیا و فرامنطقه باشیم.
ارسال نظرات